Ka dåkker fær å ræk ute på nættern ætter?

Svar til Elin, trinn tromsøværing:

Men hei! Selv er jeg jo opprinnelig en hot (dog noe tønneformet) harstadværing! Det er 23 år siden jeg bodde der oppe, men jeg tviholder på dialekten. Ingen forstår en dritt av hva jeg sier her i Stockholm. Kose dåkker dåkker, spør jeg barnas venner. De er tause i fire sekunder og så fortsetter de litt usikkert å leke. Om man synes det høres teit ut med østlendinger som prøver å snakke svensk, så høres det enda teitere ut med nordlendinger. Og når  jeg har drasset alle tingene mine hit til Sverige, akseptert dill-chips, danset rundt midsommarstånger både her og der, og lært meg at man aldri snakker skit om dansbandsmusik, da synes jeg at det minste jeg kan få tilbake er litt fleksibilitet i form av at svenskene tar til seg mine kæm-koffør-korsn-katti klokka-og ka.

Så på dette området er jeg ikke veldig tilpasningsdyktig og samarbeidsvillig.

Men siden jeg tilpasser meg veldig mye annet i livet, for eksempel kulde, fullkornspasta og te UTEN sukker så finnes det balanse herrigården likevel.

Reklamer

11 kommentar to “Ka dåkker fær å ræk ute på nættern ætter?”

 1. Elin Says:

  Hehehe.. Mitt hjerte fryder seg!! (Og siden vi nærmest kunne vært naboer, kan jeg jo røpe at jeg opprinnelig er fra Bogen. I verdensmålestokk er det BRA nært Harstad!) Jeg syns du virker godt integrert i det svenske dagliglivet jeg. Men dill-chips? Aldri.

  Min søster flyttet sørover da hun var 18, og fikk en del tyn for sin noe breie og visstnok uforståelige dialekt.
  Hun responderte som følger: «Det må jo være dåkker som e domm, æ skjønne jo kjæmpegodt ka DÅKKER meine!?» Da ble det slutt på det. 🙂

 2. Bergljot Says:

  Fantastisk;-) Vil bare si at «å kose seg» sikkert uansett er mer gangbart i Sverige enn i for eksempel Danmark. Det midterste ordet har nemlig en helt annen betydning der, iallfall rent muntlig.

 3. siljefig Says:

  hoff ja æ har litt trøbbel æ å. Æ har nu bodd/gådd på skole hær i fire måna å enda skjønne dæm ikke helt ka «æ» betyr. Men vi prøve.

  • B Says:

   Hehe, kjenner igjen det der. Og bytter man ut «æ» med «jei» så kjenner man deg så utrolig dunm…Er du i Stockholm?

 4. Maria Says:

  Her er nok en tromsøværing som leser bloggen din, og som misunner deg så for å bo i Sverige. Sukk.

  Fantastisk arti blogg;) Jeg ler meg hjel hver gang jeg er innom (og det er ganske ofte, jeg er bare ikke flink å kommentere. Skjerpings!)

 5. Liv-Inger Says:

  Ja, disse ka-kæm-koffør-korsn-katti-ordene er ikke bare enkle. Jeg er selv nordlending. Oppvokst i Midt-Troms, men har bodd i Tromsø mer eller mindre siden jeg fylte 20 (minus tre år i hovedstaden, og to år på hjemstedet, sistnevnte fungerte ikke). Jeg husker da jeg bodde i Oslo i studietida. Hadde ekstrajobb på kundesenteret til Aftenposten. I sommerferien var det mange som skulle ha avisa ettersendt til feriestedet. Eller stoppet. Jeg husker jeg slet. Ingen skjønte «Katti ska du ha avisa tebake»? Så jeg måtte bite i det sure eplet og spørre «når» de ville ha den tilbake. Ja ja. Som du sier, litt fleksibilitet er greit 🙂

  • B Says:

   Hehe…men stolte DET er vi! Håper du holder på dialekten og ikke lar små detaljer, som at folk østpå ikke forstår, gjøre at du endrer den,

 6. Mamma Mio Says:

  Hehe, æ har kommet ganske langt i min til tider håpløse kommunikasjon med mine svenske svigerforeldre. Koffør di ikkje skjønna skjønna æ virkelig ikkje, men det artigste er å ha en mann som snakke nordlending med svenske endinger som kor har du værit, eller omvendt og når vi krysse grensa og han spør om en påse på makken så ser di bare dumt på han…stakkars, svorsk er et komplisert språk.

  • B Says:

   Har du også en svenske??? Så artig! Og min mann slår også over til nordnorsk (spesielt når han kjefter på barna) og mikser og trikser…vägarna är avbærra…Da vi sa til svigerforeldrene mine at babyen i magen skulle ete tran, trodde svigermor at barnebarnet hennes skulle hete tran…Jaha….sa hun. /klem til deg

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s


%d bloggere like this: